Останки от френския самолет, който се разби в Атлантическия океан преди близо две години, бяха открити край бреговете на Бразилия. Отломките на катастрофиралия "Еърбъс" бяха намерени при четвъртата издирвателна операция, която започна в края на март.

Следователите уточниха, че на относително малка площ са намерени части от крилата и двигателите на машината, което дава надежди за откриването и на черните кутии. Това на свой ред ще помогне за установяване на точната причина за инцидента, която до днес остава загадка.

Самолетът на "Ер Франс"  падна в океана на първи юни 2009, докато изпълняваше полет от Рио де Жанейро за Париж. Всички 228 души на борда загинаха.

Властите обявиха, че семействата на жертвите ще бъдат информирани за находките на среща в края на седмицата и дотогава няма да се огласяват повече подробности.  Настоящата, четвърта фаза на издирване с подводни роботи започна на 25 март в зона с площ 10 000 кв.км. Тя обхваща район с с радиус 75 км от последната известна точка, над която е летял самолетът и на около 1500 км североизточно от бразилското пристанище Ресифи. Петата фаза от операцията предвижда изваждане на останките от самолета и вероятно ще започне до месец.
/