Кой, кога и защо е измислил класациите?! Най-обичани романтични филми, най-богати мъже, най-голяма тиква на 2010-а, най-, най-, най-… А кой каза, че едни от най-красивите актриси идват от Великобритания – страна, популярна с муцуни като Камила Паркър-Боулс, Уейн Рууни, Мик Джагър и Ейми Уайнхаус?! Ще си помислите, разбира се - красотата е нещо субективно,  на което аз пък ще отговоря с примери: Кейт Уинслет, Хелена Бонам Картър, Сиена Милър, Кийра Найтли, Лиз Хърли, Елизабет Тейлър, Джема Артъртън. А може би просто се водят британки на хартия, знае ли се.

И тъй като подхванахме темата за актрисите от Острова, освен за имена се сещам и за нещо друго – акцентът. Ако си стоиш вкъщи и играеш само в родни продукции – добре. Какво правиш обаче, когато решиш да "превземаш" Холивуд например. Или това е част от задължителните актьорски дадености? То като ще си говорим смешки –

определено не на всеки американец му се отдава да говори с британски акцент

Нашата героиня се справя добре с очертаните до тук, да ги наречем, критерии – красива е като картина и… американският английски, определено, все още не й се отдава :) Не, че това попречи на Джема Артъртън да се снима в два от холивудските блокбастъри на тази година. Говори се, че родената на 12 януари 1986 г. в Грейвсенд, Великобритания като Джема Кристина Артъртън, се е появила на този свят

с по шест пръста на ръцете и с клепнало ухо, коригирано още в детска възраст

Не сме били там, не сме видели. А може би злите езици просто са опитали да намерят кусур на младата актриса, която, въпреки сравнително кратката си кариера, вече има зад гърба няколко рекламни договора с козметични фирми. Двайсет и четири годишната Джема израства в социално жилище и сама признава, че е имала трудно детство - двете със сестра й Хана биват отгледани само от майка им.

Момичето разказва, че му се наложило да се понаучи на обноски

едва, когато започва своето обучение в Кралската академия за драматично изкуство (Royal Academy of Dramatic Art, известна още като RADA). "Бях доста грубовата и твърдоглава. Когато в RADA започнаха да ми казват "Не отговаряш на критериите за този или онзи кастинг", разбрах, че трябва да се науча на определени порядки. Хората ме смятаха за прекалено обикновена – нещо, което ме ядосваше страшно много.

Затова човек трябва да знае как да се напасва към ситуацията

В противен случай му биват поставяни ограничения". Подобно изказване говори само по себе си. Явно Джема бързо, бързо се взема в ръце, защото още преди да се дипломира привлича вниманието на агентката Сали Лонг-Инес, известна с клиенти като Даниъл Крейг и сър Бен Кингсли. В началото на 2007 г. тя урежда на Артъртън малка роля в телевизионния филм Capturing Mary, което малко по-късно й печели място в актьорския екип на колежанската комедия "Сейнт Триниан" (St Trinian's).

Следва участие във филма на Гай Ричи "Рокенрола" (Rocknrolla)

а после и в минисериала "Тес от рода Дърбървил" (Tess of the D'Urbervilles). Именно докато се снима там, Джема се явява на кастинга за филм номер 22 от сагата за агент 007 "Спектър на утехата" (Quantum of Solace).

Много се изложих. Изобщо не се надявах да ме вземат и наприказвах куп глупости

По едно време даже казах на Даниъл Крейг, че е прекалено нисък за моя вкус. Благодаря на Бога, че той има чувство за хумор, защото в противен случай със сигурност щяха да ме изгонят, спомня си актрисата. Джема изиграва агента от МИ-6 Строубъри Фийлдс. Ролята е прилично малка, но достатъчна, за да направи чудеса за Артъртън. В крайна сметка актрисата се снима в любовна сцена със самия мистър Бонд.

В следващите две години тя участва в цели шест филма

два, от които вече определихме по-горе като едни най-грандиозните продукции на 2010 г. Преди тях обаче са "Рок радио" (The Boat That Rocked), където застава рамо до рамо с Бил Най, Филип Сиймур Хофман и Кенет Брана. Появява се и в трилъра "Изчезването на Алис Крийд" (The Disappearance of Alice Creed). Взема участие и във втората част на "Сейнт Триниан" – "St Trinian's 2: The Legend of Fritton's Gold".

Е, дойдохме си на думата – филмът на Дисни "Принцът на Персия: Пясъците на времето" (Prince of Persia: The Sands of Time) и "Сблъсъкът на титаните" (Clash of the Titans). След тях вече едва ли има човек, пък било то и тотално неизкушен от киното, който да пита "Джема коя?”, когато чуе името й. Е, има и друга опасност за младата актриса –

да я впишат в клишето "момичето от екшън и фентъзи филмите"

"Имах опасения, че ще трябва да играя само подтиснати, влюбени момиченца. Прочетох толкова много сценарии и всички бяха доста еднакви. Или ти предлагат да изиграеш някой на заден план, или такъв, който трябва да си извоюва нечие внимание и любов, като в "Принцът на Персия: Пясъците на времето" и "Сблъсъкът на титаните”. Това, което искам сега, е да намеря образи, които стоят на фокус. Сексапилни, но не перфектни жени. Не бих искала да се превъплъщавам в лъскавите момичета от кориците".

Няма нищо против да играе домакини момичето

Наскоро заигра тази роля и в живота, след като се омъжи за Стефано Катели на романтична церемония в Испания. Не, че е сложила пеньоар и ролки, но получавайки главната роля в "Тамара Дрю" (Tamara Drewe), новата комедия на Стивън Фриърс, не се посвенява и за минута, когато трябва да сложи и играе с изкуствен нос. След време Джема признава, че продължава да държи протезата от филма в банята си. 

Духовито – определено. Типично по британски, някак си

Да не забравяме, че в крайна сметка, освен вече поставената под съмнение красота, хората на Острова притежават и изключително интересно чувство за хумор. Е, явно Джема е взела всичко положително, характерно за родината. Какво следва оттук нататък – дали принцеса на Дисни или сериозна, млада жена в някоя тежка и трагична драма. Момичето явно може да се справи и с двете. Предстои да го доказва и занапред.