С наближаването на Великден хлебопроизводители и сладкари се подготвят да изнесат на пазара разнообразни видове от празнични козунаци. Как да познаем хубавият козунак, провери Десислава Кръстева.

Истинският козунак съдържа брашно, мая, яйца, захар и прясно мляко. Можете да го познаете по специфичните конци в тестото. Ако козунакът е блед, консистенцията - като на кекс, а срокът на годност - над 4 дни, значи има вложени оцветители, подобрители и консерванти. Тест с произволно купени козунаци показа, че половината не отговарят на изискванията.

"Мога да кажа, че това е направено от микс, тука има наистина пресни суровини, ето ги конците, те се виждат. В козунаците, където са използвани миксове - прахообразни продукти, това просто не може да се получи”, заяви Мария Томова, главен технолог.

На пазара често има козунаци, които са направени от готова смес на прах, която замества всички истински продукти.

"Това изключително много опростява правенето на козунака и, разбира се, намалява неговата себестойност. Но това не е великденският козунак, който е традиционен български”, каза Иво Бонев, Съюз на хлебопроизводителите и сладкарите - Варна.

Друга практика е вместо масло и яйца да се слагат оцветители. Ако видите Е-та, внимавайте, защото те могат да бъдат опасни, ако са повече от допустимото. Реалната цена за добър 400-грамов обикновен козунак е около 2 лв. Традиционният български се отличава с тройната плетка. В Ирландия козунакът е с форма на кръст, а във Франция - с шоколад. В Гърция слагат плодове като портокали и смокини.

“Разлики имате от брашно, най-важно брашното, от пресна мас, от яйца - пресно яйцата, има портокали вътре, има различно мерудия, какво иска да сложи хората вътре”, каза Христос Тупузис, производител от Гърция..

Въпреки голямото разнообразие на пазара, ако можете да месите, направете си домашен козунак. Тайната на хубавия козунак е в замесването на тестото, то трябва да стане на конци и за целта не трябва да се бие силно. След това трябва да втаса дълго, за да увеличи обема си поне двойно.