Софийският апелативен съд остави в ареста окончателно и десетимата задържани при полицейската операция "Защитените". Те са обвинени за опит за обир на банков клон в центъра на София.

Десетимата бяха задържани на 2 юли след като проникнаха до трезора на банката, но бяха спрени от задействала локална система СОТ. Десетимата бяха арестувани след преследване и засади.

Лидер на групата за обири е Михаел Николов, а в самия опит за обир освен него са участвали Александър Василев, Любомир Крумов, Николай Стойков и Калин Воденичаров.

Петър Николов и Илиян Бандов са били в автомобил, оборудван с техника за заглушаване на системите на СОТ на банката, а Стоян Иванов, от дома си в "Люлин", е подслушвал честотите на полицията. Обирът пропада, след като се е задействал допълнително инсталиран СОТ в банката.

Разследващите са подслушвали телефоните на заподозрените няколко месеца преди обира. Обвиняеми след акцията на полицията са и Иван Ценков и Васил Узунов, за които съдът отбеляза, че най-малко може да се направи обосновано предположение, че са участвали в престъплението.

Според съда обаче разследването е все още в ранен етап.