Ако дефицитът по текущата сметка продължи да расте, бюджетният дефицит за тази година ще бъде намален до 0,4%, вместо сега заложените 0,7% от брутния вътрешен продукт. Това стана ясно след заключителна среща на кабинета с мисията на Международния валутен фонд /МВФ/.

Ако има извънредни приходи в бюджета, те ще отидат за допълнително намаляване на дефицита до нула, обясни министърът на финансите Милен Велчев. Сред причините за нарастване на дефицита по текущата сметка от МВФ посочиха ръста в банковото кредитиране.

Дефицитът по текущата сметка отразява и факта, че вътрешното търсене надвишава производството на националната икономика. Затова трябва или да се намали търсенето, или да се разшири производството.

Мисията е постигнала съгласие за допълнителни мерки за ограничаване на кредитирането и за намаляване на ликвидността на банките. Въз основа на оценката за досегашните отношения на страната ни с Фонда, в края на юни Бордът на директорите ще реши дали да има ново споразумение с България или не. Ако бъде решено да има ново, предпазно споразумение, то ще бъде подписано през юли.