Гърмяща змия в сос от "палави" люти чушки и скункс на скара - това са едва малка част от гозтбите, които индианците отомие приготвят за своята ежегодна кулинарна надперевара.

Условието на конкурса е да се използват възможно най-голямо разнообразие от флората и фауната на местността Сантяго де Амая в Мексико.

Индианците отомие живеят в полупустинен район, който се намира на 150 километра от столицата Мексико сити. В местността има невероятното многообразие от животински и растителни видове. И всички те стават за ядене. Или поне това е мнението на местното население. Всяка година отомие си организират състезание за най-причудлива гозба. Съставките са най-разнообразни - гущери, змии, катерици, червеи и всякакви буболечки. За вегетарианците отомие слагат в яденетата различни видове цветя, корени и подправки.

"Тези червейчета ги събираме от люспите на житото, когато прибираме реколтата. След това те трябва добре да се измият, защото иначе ще нагарчат. Това ядене е традиционно за нашия регион", разказва Порфириа Родригес, участничка в конкурса.

Кулинарните произведения на Порфириа и нейните колежки представляват изключителна атракция и стотици хора се стичат в областта Сантяго де Амая, само за да опитат индианските гозби. Разбира се, това става след края на състезанието. То е изключително оспорвано, защото на победителите се дават различни примамливи награди. Преди да ги раздаде, обаче журито зорко следи за два основни показателя - съставки и вкус на ястието. Накрая всяка участничка трябва да даде подробно обяснение за начина на приготвяне.