България ще финансира 0,4 на сто от военния бюджет на НАТО. Страната ни ще допринася и за 0,3 процента от гражданския бюджет на Алианса.

Вноските ни в НАТО са пренебрежимо малки спрямо повишените доверие и сигурност, които получаваме от членството си в Пакта, каза финансовият министър. Милен Велчев припомни, че за осемте месеца на тази година ще внесем 2 милиона 220 хиляди евро.

Оттук нататък вноските ни естествено ще се увеличават в съзвучие с растежа на нашия брутен вътрешен продукт. За 2005 очакванията са, че нашите вноски ще се увеличат на 3 милиона 380 хиляди, а за 2006-та на 3 милиона 820 хиляди евро.

Велчев определи вноските ни в Алианса като многократно по-малки от тези за членството ни в Европейския съюз. И посочи, че 2,6 на сто от брутния вътрешен продукт ще бъдат отделени за нови въоръжения на армията и за съвместяването й по натовските стандарти, а направените разходи ще бъдат възвърнати.

Преките чуждестранни инвестиции рязко са се увеличили през миналата година, когато стана ясно, че ще бъдем приети в НАТО. Тази година очакваме дори още по-високи инвестиции, може би приближаващи 2 милиарда долара.

Част от парите отиват директно в държавния бюджет под формата на данъци.