Общинският съвет с подкрепата на Световната банка ще отпуска средствата. Целта е училищата да станат финансово самостоятелни.
Министреството на образованието очаква до края на годината над хиляда учебни заведения да заработят по тази система.

Всяко училище ще изработва собствен бюджет, а общината в качеството си на финансиращ орган ще разпределя субсидиите. Те се изчисляват според броя на децата в едно училище, съответно в паралелка, според състоянието на сградата и нейната отдалеченост.

Началникът на отдел "Заплащане и регулиране на труда" в Министерството на образованието и науката, Сергей Магдичев, смята, че училище, което работи с делегиран бюджет "ще може реално да знае с какви средства разполага, какво му е отпуснато от общината, как да ги управлява по време на годината."

Бюджетът на училищата включва и собствени приходи и преходни остатъци от минали години. В ролята на мениджъри, директорите ще влагат парите от допълнителна дейност само в развитието на материалната база.

Д-р Иван Колчаков, кмет на Пазарджик, споделя, че
основният ефект, който е забелязан, е "харчене на все повече пари за все по-малко деца".
Той смята, че, сега, новата система дава възможност да се обърне пирамидата и основната ценност да стане ученикът и неговото обучение.

Средствата ще отиват там, където има повече ученици, а маломерните паралелки ще бъдат закрити.

Тази година в Пазардишка община ще бъдат затворени седем от общо петдесетте училища. Спестените пари ще се използват за повишаване на качеството на образованието в училищата, оставащите в системата на делегираните бюджети. Световната банка е отпуснала над четири милиона щатски долара за развитието й през следващите три години.