
В Израел т. нар. ядливи цветя се отглеждат при определени условия, без използването на пестициди. Почти във всеки израелски ресторант се поднася този нов специалитет - цветята се сервират като гарнитура или като украса към основното блюдо.
"Има три основни момента при отглеждането на ядливите цветя. Да се създават нови видове цветя, които да са вкусни и полезни. Вторият е да се направят опаковки, които да пазят цветята свежи и трето - да се подбират за консумация възможно най-правилно съществуващите вече видове", каза Накдимон Умиел - експерт от израелското Министерство на земеделието.
Новият продукт се харесва най-вече на жените, тъй като цветята са нискокалорични. Смята се също, че те помагат при профилактиката на някои болести. Единственият недостатък на цветята е, че не са много трайни. Те бързо вехнат и губят търговския си вид, затова някои ресторанти са започнали да си правят собствени градини, в които да ги отглеждат. По този начин току-що откъснатите цветове веднага попадат в чинията на клиента.