Кметовете на Перник и Ловеч се скараха заради класацията за най-добър град, в която спечели Бургас. От 27-те града на Перник се падна незавидното последно място. Кметицата Росица Янакиева опита да защити града си, но с изказването си обиди Ловеч.

Перник ли е най-лошият град за живеене? Вярно е, че да се прибереш в него отнема час. Но пък скоро ще имаш магистрала до София. В града не липсват грозни сгради, но се усвояват 50 милиона еврофондове.

Тукашните предполагат, че лошата репутация на Перник идва от футболните ултраси или неблагополучията, които са претърпели някои гости на града. В центъра обаче има щастлив пенсионер:

"Я съм миньор, взимам повечко пенсия - я съм доволен с пенсията. Понеже съм работил тридесет години у подземието”, споделя Никола Бангеин. А крепостта Кракра е паметник на славното минало. Според Росица Янакиева няма как това да е най-лошият град.

В защита на своя град кметицата на Перник си позволи да каже, че той е много по-хубав от Ловеч, например. Там дори нямало хора по улиците, докато тук животът направо кипи. Ловеч изглеждал овехтял и забравен. Обаче е 16 места пред Перник.

„Вероятно колежката е била изнервена. Най-важното е всеки един от нас да работи така, че неговият град да отиде в следващите класации по-напред”, каза Минчо Казанджиев, кмет на Ловеч. Той също впрегна аргумента с усвоените евромилиони и покани колежката си да разгледа града, когато станат готови трите нови завода. Закачката между двата града завърши с писмо от областния на Ловеч до пернишката кметица.

„В Перник живеят най-симпатичните хора, младите хора са много усмихнати. Ако по някакъв начин съм засегнала ловчанлии, моите извинения”, каза Росица Янакиева.