
Преди 30 години виното е представлявало 75% от консумацията на алкохол във Франция. Сега процентът е спаднал до 60. Специалистите обясняват намалената употреба на виното с по-здравословното съвременно хранене и с промяната в навиците. В днешно време французинът все по-рядко сяда да яде на спокойствие вкъщи с чаша вино. Придобил американски навици, той е все по-склонен да хапне набързо в някоя закусвалня. А това не предразполага към посягане към чашката. Според някои експерти винопроизводството, в което са заети около 300 000 души във Франция, е в криза. Производителите имат различни обяснения.
"На пазара започнаха да се предлагат все по-хубави и скъпи вина, а потребителите не могат да си ги позволят", посочва Кристоф Сален, президент на "Шато Лафит Ротшилд".
Други са склонни да търсят причината в силното евро, което възпрепятства износа. За големите производители от Бордо сегашните неблагополучия не са злокобно предзнаменование за бъдещ крах, а знак за преориентиране на производството към промените на пазара. За хиляди малки винопроизводители обаче кризата е предизвестие за края на една епоха за фамилните лозя.