Трима мъже на възраст 50, 59 и 80 години постъпиха със симптоми на остър хепатит в Инфекциозното отделение в Стара Загора преди месец, за което Би Ти Ви съобщи. И тримата са лекувани през януари в Урологичното отделение на болницата "проф. Стоян Киркович".

Всички са имали рискови венозни манипулации.

"Както клиничните, така и лабораторните резулатти дават данни за остър хепатит С при тримата пациенти. Можем да кажем, че става въпрос за вътреболнична инфекция", каза д-р Елена Канева, директор на ХЕИ-Стара Загора.

При проверките инспекторите откриват, че персоналът не спазва правилата за хигиена в Урологичното отделение.

"При една от стерилизационните открихме, че не се променя цветът на лентичките, което е задължителено, за да е сигурно, че е станала стерилизацията. Освен това е установено изхвърляне на системи в кошчето, без да са спазени правилата за болнични отпадъци", казва д-р Канева.

Хигиенните инспектори са съставили актове за нарушеня на 6 души от отделението.

Издирени и изследавни са всички 41 пациенти, които са лекувани в "Урологията" през януари. Други трима от тях се оказват носители на вируса на хепатит С. Епидемиолозите допускат, че от тях са заразени и останалите болни.

Още двама пациетни са заболели от остър хепатит С, след престоя си в Урологичното отделение. Лекувани са в болницата в Казанлък.

В края на април болните ще бъдат отново изследвани.

През януари Би Ти Ви разказа за други шестима болни от хепатит В и С, лекувани в същата болница в Стара Загора.

Районната прокуратура в Стара Загора е образувала следствено дело по случая.