Хиляди турски граждани са държани като заложници на стадион в либийския град Бенгази в момент, когато турското правителство полага усилия да евакуира гражданите си, предаде ДПА, като се позова на турски медии.

Турция започна да евакуира гражданите си в неделя заради кървавите протести срещу либийското правителство. Само хиляда от близо 25 000 турски граждани в Либия са успели до днес да напуснат страната.

Между 3500 и 4000 турски работници, които се опитаха да излетят от Бенгази през уикенда, останаха на местното летище, притиснати от сраженията между протестиращите и силите за сигурност. Те бяха извозени до стадион от бунтовническа група с намерението да бъдат използвани като средство за оказване на натиск срещу либийското правителство, пише в. Хюриет. Изданието се позовава на някои от работниците, които се оплакали, че са гладни и се страхуват за живота си.

Турското външно министерство съобщи, че има самолети, които са готови да евакуират работниците, но не е възможно те да се приземят на летището в Бенгази. Чартърен турски самолет получи отказ да се приземи вчера и се върна в Истанбул. Турция изпрати също два кораба, които могат да поберат по 2400 души. Очаква се те да пристигнат в Либия днес следобед. Подготвя се изпращането на още два кораба.

Някои турски граждани се опитват да преминат от Либия в Египет и оттам да отлетят за Турция.