Спешни аварийни мерки за обезопасяване и предотвратяване на срутване на блок в центъра на Шумен бяха взети след материал, излъчен по Би Ти Ви снощи. Бетонна плоча с тегло 2 тона се откъсна от жилищната сграда и падна от височина над 30 метра. По чудо нямаше жертви. Аварийна група започна днес изграждането на временна защитна ограда около пострадалата сграда.

Опасната зона ще бъде оградена. Аварийната група ще работи до късно тази нощ. Двете страни на блока ще бъдат обезопасени с телена ограда.

"Предвид ново аварийно срутване и подкожушване на стената и декоративната част на мазилката, е необходимо да се направи аварийна ограда до тази част, която е в противоположния ъгъл на сградата. По това ще работим тази нощ", заяви инж. Тодор Тотев, старши експерт в община Шумен.

Сигналът фирмата-изпълнител на аварийното обезопасяване получава след излъчения по Би Ти Ви материал снощи. Телената мрежа ще бъде поставена на височина метър и половина. Зоната около блока ще бъде ограничена за пешеходци.

Със своя заповед кметът на община Шмен събра комисия, която ще подготви технически събарянето на всички останали тухлени пана. Живущите на блока все още не знаят, че това ще е за тяхна сметка.