Днешното гласуване за горна камара на японския парламент протича по-активно, отколкото преди три години. За седем часа след отварянето на избирателните секции са гласували близо 30 на сто от избирателите - много повече в сравнение с изборите през 2007 г.

По конституция днес се преизбират половината от 242-мата представители в камарата. За 121-те мандата се борят 437 кандидати от 9 партии. От тях 187 кандидати се състезават за 48 мандата по пропорционалната система, а 231 претендират за 73 места в териториалните окръзи, на които са разделени 47-те префектури.

Наблюдателите очакват, че управляващата Демократическа партия ще загуби мнозинството си, което е важно за ефективната работа на правителството. Нейният председател Наото Кан, който преди месец оглави правителството, е готов да приеме изборите за успешни, ако партията му спечели 54 мандата.

Социологическите проучвания обаче показват, че в най-добрия случай Демократическата партия ще се сдобие с 50 места. Ако прогнозите се сбъднат, за демократите ще предстоят трудни преговори за намиране на нови съюзници, в противен случай ще бъдат изправени пред политическа криза. Гласуването ще приключи към 200 ч. местно време.