БТА цитира вестник "Ен Ер Се Ханделсблад", който пише, че обстоятелствата около смъртта на Самоковеца са неясни.

Българинът бе убит през декември миналата година на площад "Дам" в центъра на Амстердам, а придружаващата го Цеци Красимирова бе ранена. Малко след убийството бе заловен заподозреният Ервин. Но досега няма доказателства, че именно той е изстрелял смъртоносния куршум. Откакто е в ареста, холандецът се възползва от правото си на мълчание. Двама свидетели на убийството не са могли да разпознаят Ервин, когато им били показани снимки. По холадеца не са открити никакви следи от стрелба или допир с оръжието, намерено захвърлено в канал в холандската столица. Тепърва съдебни лекари трябва да установят дали куршумът, с който е бил убит българинът, е бил изстрелян точно от това оръжие. Делото е насрочено за 27 май.

Холандският вестник "Пароол" пише, че искането на защитата заподозреният да бъде освободен под гаранция до започване на делото, е било отхвърлено.

Междувременно, в предаването на Би Ти Ви "Сеизмограф", окръжният прокурор на София Маргарита Попова заяви, че продължава проверката на декларираните и недекларирани имущества на Константин Димитров-Самоковеца. Прокурор Попова обясни, че заключенията се бавят заради трудността да бъдат разпитани свидетели, запознати с казуса, защото хората се страхуват. Тя допълни, че страхът на свидетелите може да попречи на ефективното действие на законопроекта за конфискация на имуществото от престъпна дейност, който беше одобрен от правителството.