Законът, условно наречен Закон за детето, е почти в готов вид. Надяваме се той да е приключен до края на октомври. Това обяви в студиото на предаването "Тази сутрин" социалният зам.-министър Валентина Симеонова. В текста се предвижда

глоба до 5 000 лева за родители, които оставят децата си без надзор

За това има възрастова граница до 8 години. Сегашната норма казва до 12 години, ако има опасност за децата. Ние преценихме, че дете до 8 години няма нужда от това изискване, уточни тя. Искаме да възпитаме една нова култура у българина – да се научи да сигнализира, когато види дете в опасност. Искаме да разпишем отговорностите на всяка една институция, поясни Симеонова.

Хората могат да сигнализират за дете в беда на телефон 116 111

обясни председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани. По думите й в САЩ и  малките деца биват учени да звъннат на телефон 911, в случай на опасност.

В закона има много нови моменти, като този път на фокус не са само децата в риск, а всички деца

каза Симеонова, а като пример посочи ясното разписване на отговорностите на институциите още когато се роди едно дете. Ще има абсолютно категорична забрана и глоба до 5 000 лева, ако лекар каже "остави си детето". Когато се роди дете с проблем, докторът е този, който в присъствието на психолог и други специалисти, трябва да обясни на родилката какъв точно е проблемът, обясни тя.  

Това, което този закон регламентира е категоричната забрана да се изоставят децата в дом

от нула до три години. Те ще отиват в приемна грижа. Предвиждат се сериозни санкции за изоставяне и неглижиране на децата. Родителите ще трябва да върнат еднократната помощ, давана за дете. Обмисляме със съдии родителите, изоставили децата си, да им плащат издръжки. Ако нямат пари пък вариантът е да полагат обществено полезен труд. В закона говорим за помощи, но само под условие.

Така се надяваме да ограничим злоупотребите, които съществуват сега

Красимира Обретенова е майка на дете с увреждане от Добрич. Много ми е неприятно да се изживявам като телевизионна звезда и да говоря от името на много хора, призна пред камерата на bTV тя. Няколко пъти чух думата санкции. Не чухме обаче какво е предвидено преди да се стигне до тях. Не може един закон да не предвижда принципна политика. Аз съм майка на три деца на 5, 6 и 10 години. Влизам с едното си дете в болница и не мога да оставя на никога да гледа другите две. Това неглижирани деца ли са, попита Обретенова и отбеляза, че с тази социална администрация,

с принципа на работа до сега, законът няма как да проработи

Има предвидена възможност, която регламентира, че когато дете с увреждане постъпва в болница с родител, той няма да плаща такса за престоя си. В закона подробно са описани опциите за социално подпомагане. Според нас социалните услуги са погрешно конструирани към момента. Това, което правим е да регламентираме услугите към индивидуалната потребност, поясни социалният зам.-министър.  

Трябва да направим така, че тези деца да ходят, като всички останали на училище, да бъдат развивани техните потенциали, да бъдат интегрирани, коментира Шабани.