ДСБ настоява за оставката на началника на столичния инспекторат Веска Георгиева заради явна некомпетентност. Това съобщи пред журналисти днес председателят на организацията на партията в София Атанас Атанасов. Контролната дейност на Столичната община се осъществява от над 400 души, но според ДСБ контролът е неефективен и не носи нужните приходи.

През 2009 г. в бюджета на общината е заложен приход от 11 млн. лева, а са събрани малко над 3.3 млн. лева, добави Атанасов. За тази година са заложени приходи от  6.5 млн.лева, а са събрани 1.8 млн. лева, подчерта още той.

Инспекторът е най-слабото звено в общинската администрация, коментираха от партията. Той не можел да овладее паркирането в зелените площи, незаконните сметища, нерегламентираното прокарване на кабелни мрежи и лепенето на плакати. Нямало и последващ контрол след ремонта на улици и тротоари.

Контролната дейност на инспектората е регламентирана в множество наредби, но не ефективна, коментира още Атанасов и заяви, че от партията се съмняват, че в него има корупция. ДСБ ще поиска среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, на която да бъде предложено преструктуриране  на инспектората и създаване на столична общинска полиция.

София няма пари за почистването на снега, за транспорт и въобще за осъществяване на дейност, заяви Атанасов.

Не виждам основание за твърденията на Атанасов, тъй като е видно, че градът се чисти и градският транспорт се движи, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. Партньорите не разговарят през медиите, а обсъждат проблемите, ако са видели такива проблеми, помежду си, допълни тя.

В отговор на въпрос дали директорът на инспектората Веска Георгиева трябва да бъде освободен по искането на ДСБ, Фандъкова посочи, че Георгиева е показала професионализъм по отношение на контрола по събирането и извозването на битовите отпадъци, и по почистването на града през зимата.

Създаването на общинска полиция, което при нас вече е на почти заключителен етап, няма да измести ролята на инспектората, коментира Фандъкова. Заместник-кметът Иван Сотиров е подготвил предложение за общинската полиция, изработено в тясно сътрудничество с МВР, в него са посочени компетентностите на общинската полиция, които са различни от тези на служителите в инспектората, добави Фандъкова.

Тя допълни, че в момента инспекторатът работи в тясно сътрудничество с полицията и това ще продължи и след сформирането на общинската полиция. Кризата се отразява на приходите на София, но сме осигурили ресурс да посрещнем зимния сезон, посочи кметът. Целта ни е да се осигури движението на градския транспорт при зимни условия, добави Фандъкова.