На церемонията по случай националния празник на България присъстваха и председателят на Народното събрание Огнян Герджиков, столичният кмет Стефан Софиянски, патриарх Максим, членове на правителството, политици и чуждестранни дипломати в България.

В Плевен проявите, посветени на 126-годишнината от Освобождението на България, започнаха с тържествен ритуал на централния градски площад "Възраждане". Там беше отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението на България.

Премиерът Симеон Саксобургготски бе на обиколка в Югоизточна България. Първата му спирка беше в Симитли, където поднесе венец на Паметника на загиналите във войните. Министър-председателят  участва и в тържествата в Петрич и Сандански. Той  посети контролно-пропускателните пунктове "Кулата" и "Златарево".

В обръщение към нацията по случай 3 март премиерът Симеон Сакскобургготски заяви, че досега опозицията не е излязла с реалистични предложения, които да са алтернатива на водената от правителството социална политика.

Той повтори тезата си, че 2004-та може да се превърне в годината на България. Премиерът призова българите да се обединят, за да бъдат реализирани националните приоритети. Като такива Симеон Сакскобургготски изреди влизането в Европейския съюз и НАТО, постигането на финансова стабилност, висок икономически растеж, повече инвестиции и нови работни места, активна социална политика и по-добър жизнен стандарт.

Патриархът на Българската православна църква Максим отслужи в храм-паметника "Св. Александър Невски" панихида за загиналите за вярата и свободата на България и молебен за благоденствието на българския народ.

Охраната на дипломатическите мисии и сградите от национална значимост днес беше засилена. Пропускателният режим за автомобили на входно-изходните пунктове в столицата също бе затегнат.