Освен от бъркотията със земеделските земи, част от селяните недоволстват и срещу факта, че 2300 декара от горите край Бели Искър, са дадени на премиера Симеон Сакскобургготски.
Освен беднотията, която е като навсякъде другаде, в Бели Искър си имат още една голяма грижа - неуредиците около земите, които са получили при реституцията. Оказва се, че огромен брой от селяните обработват и си знаят като свое едно място, а по документи тяхно се води - друго.
Земята, при държавна цена 144 лева, се купува от дилърите по 20 евро квадратния метър, казва Георги Золикарски.

Покрай увеличеното търсене, нарастват и опасенията, че неуредиците с документите ще доведат до конфликти между селяните. Има вероятност някой да продаде чуждо място, мислейки, че продава своето.

Селяните се молят някой да им реши проблема централно. Защото те пари да си търсят правата в съда нямат.

Друг основен дразнител в селото са така наречените "царски гори".

Сакскобургготски е получил 2300 декара бор, ела и смърч край Бели Искър като компенсация за принадлежали на фамилията клекови насаждения, които сега са в границите на национален парк Рила.

"Ние сме наистина притеснени. Ние сме като едно гето в момента. Националният парк е от южната страна на селото, заел е 80 процента от нашата територия, от южната страна - царските гори, Боровец, ние сме притиснати, споделя кметът на с. Бели Искър Крум Георгиев.
Той като вземе гората, ще си наслага тука бодигардове, ще вземе гората, ще я загради и ние няма да чуваме животновъдството, където стока имаме нещо - ще махнем, всичко тука ще запустее."

"Значи той си е върнал имота, а ние със съдебни дела не можем да си върнем имота", казва Георги Золикарски.