По време на големите мюсюлмански празници в свещения град Кербала миналата година се събраха няколко милиона души. Джамиите бяха блокирани от групировки, които искаха да приберат събраните от поклонниците пари. Тогава, българските войници бяха изпратени да въдворяват ред между враждуващите групировки. Един от тези български рейнджъри, редник Пламен Пиличев, предостави на Би Ти Ви, уникални кадри, заснети от него с любителска камера по време на събитията.

"Ето какво става в Кербала. Зад нас има джамия. В нея са лошите и ние пазим лошите от добрите. Зад нас хората са с оръжие и ние се пазим хем от тях, хем от тия. Сега сме между чука и наковалнята. Вчера трябваше да снимам колко бяха. А онази вечер щяха и да ни застрелят. Това са американски хамъри. Те са в помощ, щото ние сме малко хора и могат да ни смачкат", коментира видеоматериала редник Пиличев.

Ирак е първата мисия на редник Пламен Пиличев от Плевен. В Кербала купува камера и започва да снима всичко - настаняването на контингента в базата, нощните патрули, нападенията.

"За мен това, което ние направихме там е нещо голямо - издънка не е имало. Вършехме си работата перфектно...Да оставим дребните неща в базата. Но, на улицата сме били един за всички, всички за един. Всеки е разчитал на другия до себе си и е знаел, че може да разчита", разказва редник Пиличев за престоя на първия български батальон в Кербала.

Целият филмов материал на българския рейнджър, за живота в базата и работата на първите български военни в Кербала очаквайте утре, в предаването на Би Ти Ви "В Десетката" с водещ Иво Инджев.