По време на обсъждането някои общински съветници не се съгласиха с методологията, по която е изчислена вноската на столицата за държавния бюджет.

Кметът Стефан Софиянски заяви, че се очертава сериозен дефицит в бюджета, който може да се избегне чрез допълнителни инвестиции и призова общинарите да подкрепят бюджета. Ако финансовият план не бъде приет, той започва да действа като служебен. .

Такса смет за софиянци няма да бъде намалена. На днешната си сесия градският парламент отхвърли предложението на съветниците от левицата сумите за такса смет да се определят на база 2.5 промила от данъчната оценка на имота. В момента таксата е 4 промила от оценката на жилището.

В момента София е градът с най-висока такса битови отпадъци. Съветниците от левицата поискаха тя да бъде намалена почти два пъти.

"Не чух сериозни аргументи за това да не се гласува сега и да се намали промилът", каза Тодор Модев, общински съветник. 

"Намаляването на промила може да го приемем и както чухте ОДС ще го подкрепи. Но, то облагодетелства изключително богатите. Това е истината. Това не е социално, а антисоциално решение", заяви Стефан Софиянски. 

Ако Общинският съвет приеме намаление на промила сега, решението би било незаконно. Защото градският парламент може да промени промила само ако се докаже, че разходите на фирмите-концесионери за почистването са по-ниски. Само че, от отчета на концесионерите за януари става ясно, че разходите им не са намалели.

"Дали това е така ще докаже Сметната палата, като направи съответните проверки. За момента ние нямаме официално намаление на разходите. Как тогава да отговорим на изискването на закона. Това е проблмът. Това всъщност е капанът, в който сме поставени", каза Златина Кирова, общински съветник. 

Съветниците се обединиха около становището, че таксата "битови отпадъци" трябва да се удържа на човек - за индивидуално ползване на услугата. Размерът на таксата може да бъде намален след промяна в закона за месните данъци и такси.

За това кметът трябва да предложи на Парламента варинат за нова формула. След като получи отговор от Народното събрание Столичният общински съвет отново ще разгледа проблема.


В бюджета на София, за тази година, са предвидени близо 62 милиона лева за почистването на града. От тях 55 милиона лева са приходите от такса смет, а Общинският съвет трябва да осигури останалите 7 милиона лева.