Изострят се изолираните атаки срещу коалиционните сили в Кербала, съобщи командващият на българския батальон в иракския град подполковник Петко Лилов. Данните показват, че вероятно има съсредоточаване на антикоалиционни групировки в района на Кербала. Подполковник Лилов докладва за обстановката в района посредством конферентна видеовръзка. По думите му сега в района, където са българските войници, е относително спокойно.
През последните две седмици са извършени две атаки с импровизирани взривни устройства срещу полски конвои, припомни подполковник Лилов. В зоната на отговорност на полската база са избухнали и две коли-бомби. В непосредствена близост до нашата база е имало нападение със стрелково оръжие срещу представители на иракскте власти. Непосредствени атаки срещу българската база засега няма. Подполковник Лилов съобщи, че здравословното и психическото състояние на българските войници е добро. Приключила е и проверката на инцидента, при който беше прострелян редник Георги Милев.

Подполковник Лилов съобщи още, че българският батальон има готовност да отвори за движение едно от платната на улицата, която преминава непосредствено покрай база "Кило". В момента тя е затворена от съображения за сигурност.

След дислоцирането на втория полски батольон в зоната за отговорност, задачите на българския батальн са променени, уточни още българският командир. Усилията им вече са съсредоточени към по-малката част от град Кербала и по-голяма от провинция Кербала.

Министерството на отбраната и Генералният щаб подготвят регламент, за начина, по който роднините на войниците ни в Кербала ще могат да разговарят с тях посредством видеотелефона с предварителна заявка. Новият начин за връзка ще е е възможен най-вероятно в края на март и началото на април.