В реакциите си за синята конференция представители на НДСВ И ДПС изказаха опасенията си от разбиването на дясното политическо пространство.

Те коментираха, че Съзюзът на демократичните сили трябва сам да се справи със своите проблеми, за да бъде стабилна дясна политическа сила.

"СДС е стара партия и трябва сама да се справи със своите проблеми. Не бива да има някакъв външен натиск, извън структурите на СДС, за решаването на лидерството в партията, защото е достатъчен вътрешният по време на конференцията", каза заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров.

Очакваме СДС да се разграничи от предишното си ръководство и да се приземи, заяви в Плевен заместник-председателят на ДПС Емел Етем:

"ДПС очаква с интерес резултата от националната конференция на СДС, защото иска да види партньора си в дясното политическо пространство. ДПС счита, че България има нужда от силна и стабилна дясна политическа сила."

От ДПС не изключват и възможността за партньорство с евентуална нова дясна партия, ако такава бъде създадена от Иван Костов.

"Партньорството на ДПС с такава партия би зависело единствено от поведението на Иван Костов. Проблемът е в характера и манталитета на Иван Костов. Ако за Иван Костов ДПС е все още проклятие и ако за него диалог означава признаване единствено на неговото мнение, то партньорство няма да има", убедена е Емел Етем.

В коментар за конференцията на СДС, заместник-председателят на БСП Румен Петков каза, че с поведението си Надежда Михайлова ще размие дясното пространство.

По думите на Петков, СДС никога не е било толкова далече от управлението на страната, колкото е сега.