С максимум 5% могат да бъдат вдигнати възнагражденията в предприятията с над 50 на сто държавно участие, и то само за тези, които са реализирали печалба през миналата година.

От юли, заплатите на работещите в държавната администрация ще се формират по нов начин.

В момента в държавната администрация работят общо 84 000 души. Около 26% от тях са държавни служители, останалите са на трудови договори.
След гласуваните от кабинета разпоредби всички от ниво "младши експерт" нагоре ще трябва да преминат на служебни правоотношения. От правителството увериха, че след преподписването на договорите, заплатите на тези хора няма да намалеят.

От първи юли тази година в администрацията ще важат нови правила за увеличаването на заплатите. Ръстът ще е в зависимост от атестацията на всеки отделен служител.

"Т. е. едни служители няма да получават увеличение, защото не са демонстрирали никакви компетентности и не отговарят на изискванията на длъжността, а други служители ще получават по-високо възнаграждение, защото са работили по-добре", посочи Снежана Димитрова, директор на дирекция "Държавна администрация" в Министерски съвет.

При най-високата възможна оценка - 1, заплатите ще скачат от 8,5% до 12%. В случаите, когато служителят е отговорил на очакванията, възнаграждението ще расте с между 7,5% и 9%.

На увеличение ще могат да разчитат дори онези, чиято работа се нуждае от подобрение - при тях увеличението ще е между 4% и 9%.

"При оценка 5 нямаме увеличение на възнаграждението на служителите", съобщи Снежана Димитрова.

Предвижда се при оценяването на работещите в администрацията да се отчитат и оплакванията на гражданите, постъпили срещу тях. Недоволните от конкретни служители могат да подават сигнали в инспекторатите на ведомствата.