Кризата се е отразила и върху пиенето на бира у нас. Въпреки това, за първи път от две години насам, няма спад в продажбите. Страната ни е в златната среда по консумация на пиво в Европейския съюз. Марина Евгениева разказва повече за бирата и жегите.

Румен Белчев е един от многото българи, за които пивото е най-добрият приятел на човека.

"Нека, който не е усетил как първата глътка от първата сутрешна бира преминава през човека като леден полъх през Сахара, като момински поглед през сърцето на стар ерген, като бащина милувка по главата на блудния син, нека стане и каже „Аз не съм познал щастието", призовава идеологът на Бирената партия:

Румен казва още че, икономиката на една държава се крепи върху пяната на бирата.

"За първите шест месеца на тази година, за първи път от две години насам, няма спад в продажбите на пиво. Много се надяваме тази тенденция да се запази до края на годината, а защо не да имаме и малък ръст”, обяснява той.   

За 2010 г. от съюза отчитат 67 литра изпита бира на глава от населението. Преди три години пък сме регистрирали личен рекорд с изпити 74 литра на човек.

"Всъщност май това е единственото производство, което е производство, тоест нещо се произвежда и нещо се продава. Всичко останало е покупко-продажба. Бирата - с нея нещата не стоят така. Нея я произвеждат благородни хора и ни я носят също толкова благородно”, казва още Белчев.  

"В България също се прави хубава бира, както в Германия, Англия, Белгия и така нататък. Според мен българинът винаги ще обича бирата”, признава управителят на бирария Румен Цветков.

В България вече се произвеждат и много различни видове бира - жива, с ниско съдържание на алкохол или с вкус на плодове. Колкото и да обичате тази напитка обаче, не забравяйте, че трябва да се консумира умерено. Наздраве!