Половината от строежите край язовирите са незаконни. Това показват данните от проверката на 52 водоема, направена от Министерствата на регионалното развитие и околната среда. Най-много нарушители има край язовир Ивайловград, Кърджали и Искър. В крайна сметка се оказа, че има вратички в закона, които позволяват да има строежи дори и в чашката на язовирите и те няма да бъдат събаряни.

По брой незаконни обекти язовир Искър е на трето място. Табелките, че преминаването е забранено отдавна са избутани от пътищата, водещи към вилните зони.  

Независимо, че са до водата, голяма част от постройките няма как да бъдат съборени, защото в годините назад собствениците им са уредили всички възможни документи. На част от тях земята е върната като земеделска, а след това са се сдобили и с разрешения за строеж. Освен частни имоти, в санитарно-охранителната зона попадат и няколко големи постройки, собственост на "Язовири и каскади"  

Проверката показва, че в момента от 329 проверени обекта край язовира, 103 са незаконни. Засега не е ясно какви точно постройки стоят зад тези цифри. При последната акция на ДНСК най-масивната сграда, съборена в района беше бунгало.