По Коледа испанците ще изядат 23 хиляди тона от любимия си коледен сладкиш турон.

За първи път традиционното лакомство е направено през 11-ти век. Оттогава то задължително присъства на празничната трапеза на всички испанци.

Турон е сладкиш, подобен на познатата у нас халва. Легендата разказва, че туронът е приготвен за първи път по време на обсадата на Толедо от маврите. Тогава монасите в манастира "Сан Клементе" решават да дадат своите запаси от захар и ядки на обсадените. За по-рационално изразходване на припасите монасите разтопяват захарта и я смесват с ядките. Така полученият сладкиш е наречен турон. Оттогава насам с развитието на кулинарията се развива и направата на турона. Съществуват различни рецепти, които включват мед, шоколад, марципан или плодове. Освен това туронът се приготвя в най-разнообразни форми. Традиционни са сладкишите с форма на животни.