Дървени фигурки, които пресъздават сцената на Рождеството, са вече традиционен сувенир в Северна Германия. Традицията е пренесена от резбари от Южна Германия, но намира добър прием и в северните райони.

Повече от 80 години в работилничката на Лоте Сиверс-Хан майсторят от дърво малки Мария, Йосиф, Исус и яслата.

Самата Лоте е самоука в този смятан за чисто мъжки занаят. Вдъхновението обаче дошло от нейния баща. Сега занаятът е наследен от сина й.

"Майка ми е родена в Северна Германия, но нейните родители са от планините Ерц, и там тя се е научила на това. За Северна Германия обаче резбарството е абсолютна новост. Дори до днес ние сме единственото ателие, което произвежда такива неща".

Работилничката има вече повече 1 300 редовни клиенти. А във време на усиленото търсене, както е по Коледа, се наемат допълнително работници. Сега тук работят 70 души. През други сезони обаче, когато коледната тема не е толкова търсена, те произвеждат различни дървени играчки. Част от бизнеса е изнесен в град Зилина, Словакия.

"Ние имаме цял куп идеи, за които клиентите ни дори не подозират, и смятаме да ги реализираме през следващите двеста години".