Във Великобритания, Северна Америка и Австралия започва акция срещу педофилите, които си намират жертви чрез интернет. Целта на операция "Карфица" е да предотврати този начин на злоупотреба с деца. Полицията има за задача да залавя онези, които търсят онлайн снимки на деца.

Органите на реда в Австралия, Северна Америка и Великобритания лансират интернет страници, които предлагат порнография. Посетителите на сайтовете са предупредени, че това е противозаконно и че властите ще разполагат с личните им данни, които ще бъдат изпратени на Интерпол.

Операция "Карфица" е първият опит да се предупреждават закононарушителите за бъдещите им престъпления. Целта е педофилите да се откажат да търсят в интернет снимки на деца. В резултат на предишна операция полицията вече разполага с данните на 7 200 уличени в деянието лица. Заловени са над 3 200 души, търсили детска порнография в мрежата. В последно време стана ясно, че обвинените в педофилия обикновено са намирали жертвите си в интернет и чрез чат-румове.