Народното събрание да обяви сделката с външния дълг, сключена през 2002 и 2003 година, за неизгодна за България. Това поискаха от Синята коалиция, след като миналата седмица анализ на Индъстри Уоч, поръчан от Министерството на финансите посочи, че сделката е донесла финансови загуби за държавата в размер на около 1 милиард лева.

Бившият финансов министър Милен Велчев защити сделката с аргумента, че преди 9 години е искал да премахне зависимостта на държавата от долара и е смятал за неразумно България да поддържа 75 процента от външния дълг в долари. Допълнителни ползи от сделката според Велчев са повишаването на кредитния ни рейтинг и приливът на инвестиции.

Синята коалиция обаче смята, че Народното събрание трябва да поиска политическа, а прокуратурата - персонална отговорност за операциите с външния ни дълг.

Социалистите пък не одобряват намеса на прокуратурата, независимо, че преди 9 години не бяха съгласни със сделката по дълга.

От НДСВ очакват в бюджетната комисия на парламента да се състои дискусия за плюсовете и минусите на сделката с външния дълг.