Днес е 24 май - Денят на славянската писменост и култура. Подробности за честванията  от паметника пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий” предаде репортерът ни Кристина Баксанова:

Цял ден абитуриенти поднасяха цветя пред паметника на Кирил и Методий. Празникът започна с шествие, в което се включиха над 1000 ученици, учители, много граждани на София. Шествието поведе министърът на образованието Сергей Игнатов. Начело вървеше литийно шествие с иконата на светите братя. Кулминацията на тържествата беше пред Народната библиотека, където се проведе тържествен водосвет и се чу химнът "Върви, народе възродени”.

Както каза днес министърът на образованието, всички теми на 24 май са празнични. На този ден обаче винаги се повдига и темата за грамотността. Според класацията на ООН страната ни е на 50 място по грамотност на населението, тоест 98% от българите умеят да четат и да пишат на български език. Въпросът, който се повдига през последните години е доколко ние правилно владеем нашия език. Много студенти и преподаватели поставят въпроса и не само за владеенето на родния език, а и за познанията в различни области. Учители от средните училища пък казват, че все повече в писмените работи на учениците се срещат знаци, характерни за интернет общуването. Слаби са и резултатите на предварителните кандидат-студентски изпити в университетите. Повече за грамотността на учениците и началото на тържествата четете тук.