
През последните години серия изследвания подчертават целебното въздействие на чая, червеното вино и какаото. Проучване в Китай например разкри, че хората, пиещи чай, заболяват два пъти по-рядко от рак. Учени във Франция пък доказаха, че чаша червено вино на ден намаляват риска от повторен инфаркт два пъти. Трето изследване в Съединените щати показа, че шоколадът, който съдържа какао, увеличава продължителността на живота. Всички тези продукти са богати на полифеноли - химикали-антиоксиданти.
Учени от Ню Йорк измериха нивото на тези съставки в чая, червеното вино и какаото. Оказа се, че какаото е най-богато на полезните вещества - има два пъти повече антиоксиданти от червеното вино и три пъти повече от чаша билков чай. Въпреки че какаото се съдържа в много продукти, като шоколада, най-добре било то да се пие. Единственият проблем засега е, че не се знае каква е препоръчителната дневна доза.