Сватбата била уговорена от бащата на момичето.

Насилствената женитба е нарушение на правата на човека, обявиха правозащитни организации.

Румънските власти наредиха булката да бъде върната у дома си, а младоженците да живеят разделени, докато навършат необходимата за брак възраст. Сватбата им предизвика бурни протести, както от местни, така и от европейски представители.

12-годишната ромска принцеса Ана Мария - дъщеря на самообявилия се за "крал на всички роми" Флорин Чоаба, се опита да избяга от сватбата с 15-годишния Михай в събота в град Сибиу. Полицията разследва случая, за да прецени дали е извършено престъпление.

Свидетелите и гостите на сватбата видяха окървавен чаршаф - свидетелство, че бракът е бил консумиран. В сряда бащата на булката заведе децата-младоженци в телевизионно предаване, в което те казаха, че искат да се оженят. Ана-Мария е била обещана за съпруга още на 7-годишна възраст срещу 500 златни монети, луксозна кола и апартамент в Сибиу.

В Румъния момичетата се смятат за сексуално зрели на 15 години. Със съгласието на родителите си, те могат да се омъжат на 16. Сватбите на деца са често явление между циганите, които са между 500 000 и 3 000 000.

Правозащитни организации заклеймиха този брак, който според тях е подстрекаване към сексуални контакти между малолетни. Еврокомисията порица северната ни съседка, която се надява да се присъедини към организацията след четири години, че не е обърнала внимание на събитието. Брюксел призова властите за незабавна намеса, разделяне на двойката и спасяване на момичето.