Хиляди любители на кучетата се събраха в Пекин в израз на подкрепа за по-цивилизовано отношение към животните в китайската столица. Законите, регламентиращи отглеждането на домашни любимци в страната, са изключително строги.

Ако живеете в Китай, за да получите разрешително да си гледате кученце, трябва да платите 600 долара. Разхождането му на обществени места през деня е забранено. Ако ви хванат без разрешително, любимецът ви може да бъде отнет.

Бумът на епидемията от атипична пневмония тази година подсказа, че животните може да разпространяват болестта. Хиляди домашни кучета и котки бяха изоставени по улиците. Стигна се дори до това минувачи да пребиват до смърт бездомните питомци.

Днешното събиране, организирано от Асоциацията за защита на малките животни, показа завръщане към една по-позната в Китай тенденция - желанието на средната класа да отглежда домашни животни. В миналото кучетата в страната били избивани. По време на първите години от комунистическото управление отглеждането на куче било символ на буржоазията. В някои провинции все още най-често кучетата свършват в ... тавата. Миналата година полицията в Пекин организира акция срещу нелицензираните кучета, в рамките на кампанията за домакинството на олимпийските игри през 2008-а година. Днешната демонстрация показа повишения интерес на жителите на Пекин към това да споделят живота си с "най-добрия приятел на човека".