ДПС ще настоява в проекта за актуализация на бюджета да има текст на отделен ред за премиите от 116 милиона лева на тютюнопроизводителите, както и да се запише двуседмичен срок за изплащането им. Това съобщи на заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Партията ще постави този въпрос още при първото четене на проекта за актуализация на държавния бюджет в четвъртък и ще внесе това предложение за второто четене на проекта.

Тези 116 милиона лева не са лош разход, както чуваме от ГЕРБ и най-вече от дясно, не са подаяния за бедните тютюнопроизводители, а са част от онова, което им се полага по право за труда, който са положили и от който фискът е спечелил достатъчно, коментира Местан.

Над 95 процента от произведения в България тютюн се изнася. От тази продукция страната ни печели достатъчно и 116 милиона лева премии са само част от предварително натрупаната печалба, добави той.

ДПС ще представи на управляващото мнозинство сравнителна таблица на приходите, разходите и разполагаемия доход на тютюнопроизводителите за 2009 г. и 2010 г. От нея е видно, че ако не им бъдат осигурени премиите, производителите вече ще бъдат "на червено" и ще изпаднат в безпрецедентната ситуация да вземат заеми, за да платят социалните и здравните си осигуровки, които дължат на държавата, добави Местан.

През декември ДПС е предупредило за евентуални протести, именно защото неплащането на премиите обрича тютюнопроизводителите на нищета и това естествено ще предизвика напрежение. Тогава бяхме обвинени, че буним гражданския мир в страната, но както виждате, напрежение вече има и то е генерирано не от ДПС, а от това, че поетите ангажименти не се изпълняват, коментира Местан.

Ако не бъде прието искането на ДПС при актуализацията на бюджета, партията ще подкрепя политически протестите и оттук нататък ще бъде и сред протестиращите.

Христо Бисеров съобщи, че утре в Дулово се очакват протести на тютюнопроизводители, организирани по думите му от "самите тютюнопроизводители". ДПС реши наши народни представители от избирателни райони в Североизточна България да участват в тези протести и да заявят подкрепата на ДПС, посочи Бисеров.