Всеки един от четиримата участници на националния отбор по информатика спечели медал на олимпиадата. Ивайло Рисков е втори в света. Тази година е завършил Математическата гимназия в Пловдив. След месец ще е студент в Софийския университет.
Той каза, че най-трудното било, че трябвало да се състезават с 260 души и само един успял да се бие - състезателят от Корея. За олимпиадата момчета са се готвили интензивно 2 месеца.

"Сравнително трудно беше състезанието - два дни, по 5 часа, всеки ден по 3 задачи. Те бяха трудни. Всеки трябваше да приложи комбинатовно мислене и подход", обясни Иван Анев, ученик от Софийската математическа гимназия, който спечели сребърен медал в САЩ.

Светослав Колев има да учи още две години в гимназията.

"Първия ден се представих лошо, но на втория се концентрирах и постигнах резултати", каза десетокласникът от Английската гимназия в Русе.

Четвъртият участник Веселин Георгиев от Стара Загора не се завърна в страната, защото е приет за студент в американски университет. Медалисттите вече имат планове.

"Вече мисля за университета. Имам една година в Софийския университет и след това трябва да реша дали ще се прехвърля другаде", посочи Ивайло.

"За начало ще продължа в Софийския университет, ще участвам в студентските олимпиади по информатика и ще кандидаствам в САЩ", планира Иван.

"Да имам фирма, за да си правя програми и игри", е идеята за бъдещето на Светослав.

Момчетата са се преборили с 260 участници от 70 страни. Отборът ни зае седмо място в света. Първенец е тимът на Корея.