В китайския календар има пет сезона. На всеки един от тях съответства орган от човешкото тяло, обаснява д-р Тиен. През съответния сезон органът е по-деен, но и по-уязвим. Затова трябва да се спазват определени правила на хранене и на живот.

През пролетта най-активен е черният дроб. Ако той е здрав, хората не страдат от пролетна умора, казва д-р Тиен.

Лятото е разделено на два сезона. В началото се засилва дейността на сърцето. Това е времето, през което стават най-много инфаркти, и тогава трябва да се пазим от слънцето.

През късното лято най-уязвим е далакът. Хората са по-податливи на стомашно-чревни инфекции. Не трябва да се пият студени течности.

Според китайския календар есента вече е настъпила. Това е сезонът на белия дроб.

Обострят се белодробните заболявания. Трябва да се внимава с простудата. Ако настинете сега, това ще се отрази на бъбреците през зимата.

Зимата е сезонът на бъбреците. Лечителите препоръчват да се храним с крехко месо, а солените храни са забранени.

Д-р Тиен практикува традиционна китайска медицина в България от 12 години. Лекува с традиционния масаж Цигун, вендузи, акупунктура и билки.

Китайската медицина разделя човешкото тяло на 12 меридиана. Натискането на определени точки по тях подобрява функцията на органите. Всеки от меридианите е активен по два часа в денонощието. Най-важно е хората да заспиват не по-късно от 23 часа, за да са бодри и здрави през деня, казва д-р Тиен.