
Боб-чорба по радуилски правим по следния начин: от вечерта накисваме боба 6-7 часа - да стои накиснат. На сутринта, ако трябва да се готви по-отрано, изхвърляме тази вода, слагаме нова, чиста вода, студена, слагаме на печката да си ври на тих огън. Добавят се ситно нарязан лук, моркови, чушка. Прави се запръжка, прибавят се домати и накрая джоджен, магданоз и чубрица. В сравнение с останалите зеленчуци бобът съдържа най-много мед и цинк, а тези микроелементи са важни за човешкото здраве.
За радуилските спортисти победата е фасулска работа, защото след една закуска с боб преди състезание пустото му бобче, гърми като топче. Радуилският фасул обаче е екологично чист.
Черпейки от силата на планината, радуилският боб стига на дължина до 3 метра. Ако попиташ мъжете тук какво е радуилски фасул, те ще ти отговарят: той е с марка и патентен, а клиента му потентен.