По повод на задържането в Русе на двама служители на НАП министърът на финансите Симеон Дянков предположи, че подобни схеми за изнудване и измами на инвеститори са прилагани често. Сега, с добрата съвместна работа на приходната администрация и МВР, те ще бъдат пресечени, допълни той.

Министърът каза, че ще бъдат наказани не само арестуваните данъчни, но и техните ръководители, за да се покаже, че трябва да следят какво правят служители им.

Той обясни, че изнудваната фирма е на чуждестранен инвеститор и произвежда автомобилни филтри само за износ. По думите на министъра двамата задържани са от служба "Големи данъкоплатци". От два месеца те са показвали на фирмата, че дължи 1,2 млн. лева и са предлагали да се платят на държавата около 340 000 лева, а 200 000 лева на тях, за да бъде приключен случаят. Фирмата е била коректна и е уведомила властите.

Министър Дянков каза, че на станалото трябва да се даде широка публичност, за да се посочи и на други изнудвани данъкоплатци, че трябва да са коректни, да съобщават за такива опити и те да бъдат пресичани.