Пресцентърът на министерството направи това съобщение, след като вчера белгийският вестник "Соар" съобщи, че са задържани четирима българи.

В следваща своя публикация журналистът от "Соар" Еди Сюрмон пише "Четирима пребиваващи в Белгия българи са заподозрени в принадлежност към организация, ръководена от Остенде от бившия офицер на КГБ Виктор Анатолиевич Бут".

Българите бяха арестувани в петък от съдия-следовател Фрейн след 18 обиска в района на Брюксел, Вервие и Фландрия. Според "Соар" бандата е изпрала около 50 милиона евро от търговия с оръжие. При обиските са намерени фактури за плащания от анголската опозиционна групировка "Унита" и карти на летището Бахрам в Афганистан.
Въпреки мащабната полицейска акция "мозъкът" на мафиотската структура Виктор Бут за сега е в неизвестност. Предполагаемото му убежище са Обединените арабски емирства.
Не са открити и четиримата му белгийски съдружници във фирмите "Трансавиасион нетуърк груп" и "Ерсес".

Бут се появява в Остенде през 1995 г. От там самолетите му винаги излитали празни в посока Того. Междувременно кацали в Бургас откъдето товарели руско оръжие, пише "Соар".
Възниква въпросът за евентуално съдействие, което Бут е получавал от правителството в София, където в петък заявиха, че не са запознати със случая, посочва авторът на статията.