"Казиранга" е разположен върху площ от 430 квадратни километра в сърцето на щата Асам. Паркът е част от световното културно богатство под егидата на ЮНЕСКО, защото приютява 1 500 еднороги носорози. В света живеят само още 700 такива животни. Сега еднорогите носорози заедно с още 21 изчезващи вида са застрашени от проливните дъждове. Ситуацията за животните се влоши, след като мусонните дъждове доведоха до преливането на три местни реки. Това причини множество наводнения и принуди животните да потърсят убежище по високите хълмове в парка.

Екстремната ситуация в резервата създава благоприятни условия за многото бракониери, които се опитват да се сдобият с рог от изчезващите носорози. Подобен случай е имало през изминалата седмица.

Метеорологичната обстановка и произтичащите от нея опасности не са новост за управата на парка. Служителите са снабдени с лодки и пушки. Те обикалят района в търсене на бракониери или животни, попаднали в капана на природата. Освен това ръководството на резервата провежда ежегодна разяснителна кампания сред местните жители. Тя има за цел да убеди хората от района колко е важно спасяването на редките видове. Подобни усилия често имат успех предвид факта, че много еднороги носорози търсят убежище от наводненията в близките села.