Репортерът на bTV Новините представи филма си за bTV Репортерите - "Боен клуб". Темата - страстта към болката и зрелището в боевете ММА (смесени бойни изкуства):

"Това, което се опитахме с операторите Иван Филчев и Добромир Иванов и монтажиста Ивайло Богатев, е да покажем нещо, което е вечно – страстта към болката. Първо, да я покажем. Второ, да си признаем, че я има. Да се опитаме да я обясним, да се опитаме да покажем тези бойци в тяхната различна битност – някои от тях имат интересни професии.

Много неща не знаем за тях

Не можем да застенем и да посочим с пръст: "Тези хора харесват насилието, ние сме различни". Очевидно щом откакто свят светува зрелището събира публика, то не е изключение, не е за избрани. Хората имат стремеж към това да гледат, че някой изпитва болка. Имат стремеж към това да се идентифицират със силния, който в случая е физически силният.

Аз нямам позиция за или против. Опитвам се да покажа мотивите.

Героите ми са много. Сред тях има и момиче, бивша манекенка, но е станала ММА боец. Харесва й боят. Има и един боец, който сега вече е треньор, но е бил доста добър – той пък е финансист, с очила четири и диоптъра и половина.

Философията на боеца не е за подценяване

Това да бъдеш победител, и то много време, е нещо, което изисква твърде много наистина. Публиката просто се идентифицира

Към темата ме провокира разказът на един приятел – той е оперен певец. Той води тези боеве. Казва си го на глас. В операта пари няма. Той ми разказа, че нещата не са толкова еднозначни. Зрителите ще видят и него – казва се Калоян Христов.

Това, което за мен беше изненада, е, че няма само пердах – има технически подробности. Това, което ми казаха, е, че не винаги, когато си отдолу, си в губещата позиция. Много е важно да не си в ъгъла.

Другото, което ме изненада – хората си водят децата,

деца под 10 г. И това, което Юлиана Дончева (съпруга на боеца Станислав Недков) ми разказа, тя е била в чужбина да гледа бой и е била много изненадана, че в Англия имало наплив за билети, и то много скъпи билети, хората си водят децата да тренират ММА.

Никой няма интерес да му умре боецът, че струва пари, цинично казано.

Двете части на филма на Миролюба Бенатова "Боен клуб" гледайте в събота и неделя след bTV Новините.