Следваща седмица правителството  започва  консултации с всички парламентарно представени партии за промени  в Конституцията. Те трябва  да гарантират  дългосрочна финансова стабилност на страната. Пакетът от мерки е част от специален  Пакт за финансова  стабилност, обяви в Хасково вицепремиерът Симеон Дянков.

"Пактът за  финансова стабилност съдържа три точки, вече се знаят основните параметри. Първата точка е, че преразпределението на държавата, в смисъл колко държавата харчи, ние ще предложим да не надминава 37% от брутния вътрешен продукт. По този начин осигуряваме донякъде и втората точка, а именно, за да сме убедени, че няма да се увеличават с времето данъците, или по-скоро ще е много по-трудно да се увеличават данъците, предлагаме това да става с квалифицирано мнозинство от две трети от всички депутати. Третата част от тези мерки е дефицитът - никога да не надминава 3% от БВП", обясни Дянков.  

За да бъдат приети промените е необходимо квалифицирано мнозинство или гласовете на 180 депутати. Финансовият министър е убеден, че предложенията ще бъдат подкрепени от всички парламентарни групи.