
От сутрин до късна нощ Нехат и брат му коват желязото. Правят земеделски инструменти - мотики, кирки, лопати. Продукцията им е много търсена, защото заради беднотията и скъпия живот в градовете много македонци са се върнали към земята, казва 30-годишният майстор-ковач Нехат.
"Майстор съм от 15-ата си година. Сега съм на 30. На занаята ме научи дядо ми. От поколение се предава - дядо, татко и аз", казва Нехат Зекер.
Двамата братя работят повече през зимата. Казват, че най-здраво става желязото, когато се кали, а това става с много труд, с много пот над огъня и с много любов към професията.
Сред клиентите на двамата майстори ковачи открихме бай Мирко, който бе дошъл да си поръча нож за култиватор. Бай Мирко правел най-силната ракия и най-сладкото вино в района около Скопие, казват ценителите. Рецептата била: "Не туряй вода - това е вино."
Нехат и брат му не изкарват много пари от занаята си, печелят около 200 лева месечно, но по-важното според тях е друго - че работят с мерак.