Очакванията за пореден ден с много горещо време се потвърдиха. В почти цялата страна, с изключение на Черноморието, температурите прехвърлиха 34 градуса.

В Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Свищов, Ловеч и Благоевград термометрите показваха  над 36 градуса. Най-горещо беше отново в Сандански, където температурата достигна 38,5 градуса.

Горещини  ни очакват и в  първия ден от новата седмица.  

Пловдив

В Пловдив екипите на Спешна помощ едва смогваха с повикванията. За разлика от вчера, когато по улиците имаше над 10 припаднали, днес хората бяха предпазливи и спазваха препоръките на лекарите.

Медиците се отзоваха на над 25 повиквания през целия ден. Търсеха ги предимно възрастни, които  заради жегите се почувствали зле. Екипите са оказали  спешна помощ и на шестгодишно дете, което се е нагълтало с вода в един от градските басейни.

Заради жегите пловдивчани окупираха водните атракции още от ранни зори. Други пък решиха, че живакът в термометрите е скочил достатъчно и е време за покупка на климатик или в най-лошия случай на вентилатор. Според търговци продажбите  на климатици са скочили с 30 процента.

Небивало горещо бе и в градския транспорт, автобусите пътуваха празни с полуоткрехнати прозорчета , а там, където има климатици, те работеха на икономичен режим.

Сандански

Спорно беше къде днес жегата се усещаше повече - в Благоевград или в Сандански. Факт е обаче, че по-южният град е предпочитан от туристите и в неделните жеги басейните на Сандански бяха пълни с хора.

За последните три дни средно по 10 души на ден са търсили помощ в спешния център. Оплакванията са задух и проблеми с кръвното.

Варна

Общо петима души са колабирали на плажовете във Варна през уикенда заради жегите, предаде БТА.

След инцидентите

Въпреки топлото време и желанието ви да се разхладите в язовир или река, бъдете внимателни. Тази сутрин е открито тялото на удавен 23-годишен младеж, който снощи изчезна в река Струма. Друго момче е загинало в района на Боянския водопад на "Витоша".

Състоянието на пострадалата вчера в язовир Искър 33-годишна жена е тежко. Тя е с черепни травми на апаратно дишане в "Пирогов". Раненото шестгодишно момиченце е с мозъчно сътресение.

Вчера две лодки, с две приятелски семейства на борда, се сблъскаха челно в язовира. Вероятно причината е блокирал педал на скоростта на една от моторниците.