Колко захар и плод се съдържа в 100 грама конфитюр или мармалад. Това трябва да посочват вече производителите на етикетите на сладката.

Българските конфитюри и мармалади вече трябва да отговарят на европейските критерии за състав, производство и етикетиране. Така родните сладка ще могат да се продават в страните от Европейския съюз. Например, в килограм конфитюр от праскови трябва да има не по-малко от 350 грама плод, а за конфитюр екстра качество съдържанието се увеличава на 450 грама. Ако са използвани няколко вида плод, за всеки се изброява вложеното количество. Документът въвежда и специални изисквания за етикетите, за да не се подвежда потребителя. Едно от условията е да се обяви количеството плод на 100 грама продукт и захарното съдържание. Трябва да се обяви и вида на плода.

Информацията трябва да е написана ясно и разбираемо и да е разположена на едно зрително поле с името на храната. Досега това не бе задължително и липсва на етикетите.

Новите изисквания влизат в сила от месец юли, но производителите имат 1 година гратисен период, за да въведат стандартите. След този период, конфитюри, които не отговарят на изискванията няма да се продават в магазините.