Повече от 100 са загиналите при потъването на руския туристически кораб "Булгария" в река Волга. По последни данни са спасени 79 души. "Булгария" потъна във Волга на територията на автономната република Татарстан. Двуетажният кораб се килва на една страна на път за град Казан с над 200 души на борда и потъва за минути.  Жертвите са около 130. В трюма на потъналия съд остават телата на близо 40 деца, които са играели в детската зала по време на потъването. Увеличават се уликите за престъпна небрежност за потъването на кораба.

Освен, че е бил претоварен, речният съд е имал и много дефекти

По признанията на моряк, работил на кораба преди 3 години, още тогава той е бил за бракуване. Туристическият съд често е плавал с повреди, както и в деня на трагедията.

Руските власти наредиха спешни проверки на два кораба-близнаци на „Булгария”, които най-вероятно ще бъдат спрени от плаване.

Търсенето на оцелели е затруднено от бурното течение на Волга, което не позволява повече от четирима водолази да се спускат до потъналия на 20 метра дълбочина плавателне съд. Ден по- късно спасителните екипи нямат никакви надежди за намиране на оцелели. Гмуркачи са обиколили целия корпус на кораба. Нито една каюта не е отвърнала на почукването им.

Спасените разказват, че се оказали погребани в кораба

Една от оцелелите каза, че успяла да излезе от тесен прозорец, но корабът вече бил на дъното.

Властите съобщават и за много загинали деца, тъй като малчуганите по това време били на организирано веселие в зала с музика. Причина за инцидента най-вероятно е претоварване. По регламент, 56-годишният кораб трябвало да вози най-много 120 души.

„Броят на старите черупки, които плават у нас, е извънредно голям и това, че досега ни се е разминавало подобна трагедия, не значи, че няма да се повтори”, предупреди президентът на Русия Дмитрий Медведев. Той призова за обстойна проверка на всички плавателни съдове в страната и обяви утрешния ден за траурен в цяла Русия.

По-рано министърът на гражданската отбрана и извънредните ситуации Сергей Шойгу каза, че на потъналия кораб е имало нерегистрирани пътници.

По информация на руското министерство по извънредните ситуации на борда на плавателния съд е имало 59 деца. Според официалните списъци 36 от тях са родени на една и съща дата - 30 декември 1999 г. Обяснението било, че те нямали паспорти при оформянето на документацията за плаването, обясниха от противопожарната служба. Оцелелите са извадени от водата от минаващия наблизо кораб "Арабела".

Туристическият круиз на „Булгария” е бил незаконен. Превозвачът не е имал лиценз за плаване с пътници на борда. Плавателният съд е регистриран към Камското речно параходство в Перм и е дадено под аренда на дружеството "Бриз". То на свой ред предало съда също под аренда на обикновена гражданка. Технически преглед на кораба е извършен на 15 юни 2011 г.

Плавателният съд обаче потеглил на последния си рейс с неработещ ляв двигател. Тази информация потвърдил и помощник-капитанът.