Гърменският чинар стана втори в конкурса Европейско дърво на годината. Той събра над 18 хиляди гласа, като се конкурираше с националните победители на още четири държави – Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Победител стана румънската липа от с. Леличени.

Българското участие на конкурса предизвика неочаквано голям интерес. За съжаление за това говори и фактът, че от нашата страна бяха генерирани най-много фалшиви гласове - близо 5 хиляди. След проверка те са били анулирани от комисията.

Чинарът се класира за надпреварата, след като финишира първи на българския конкурс "Дърво с корен”. Номинирани за участие в него бяха 180 дървета от различни краища на България.  

"Целта на конкурса Европейско дърво на годината е да привлече вниманието на хората към дърветата, а от там – и към проблемите с опазването на околната среда и да ни накара да бъдем по-разумни в отношението си към природата, за да можем да я съхраним”, сподели Любомира Колчева, директор на Фондация "ЕкоОбщност”, инициатор на "Дърво с корен".  

Липата от Леличени ще бъде наградена на специална церемония по време на Зелената седмица в Брюксел. Тя ще получи трофей - дело на известния чешки автор Мартин Патрични. Според историческите свидетелства дървото е преживяло няколко бедствия, сред които суша, ураганна буря, пожар и наводнения. Хората от Леличени смятат, че тяхната липа расте на благословено място. Тя беше подкрепена от повече от 23 хиляди души.  

Следващото издание на българския конкурс "Дърво с корен” се очаква да започне през април. Победителят в него ще участва на "Европейско дърво на годината" догодина. Тогава ще се присъединят и Франция, Ирландия и Полша.