Куба е известна по целия свят със своите пури.

Една от тях обаче ще влезе и в историята. Майстор от Хавана направи най-голямата пура в света, която ще бъде вписана в Книгата на рекордите на Гинес.

Пурата тежи около три килограма и е дълга близо 13 метра и половина. Тя е измайсторена от Хосе Куето Кастелар, един от известните специалсти по производство на хавански пури. Той държеше и предишния рекорд. Неговата Хабано бе изработена преди две години и е дълга 10 метра. Тя още си стои неизпушена в хаванския магазин "Ла Триада". За новия рекорд майсторът Хосе използва над 3 килограма тютюн.

"Тук вероятно ще отидат към 6 фунта тютюн от разични сортове. Когато я свърша, не знам какво количество ще съм използвал, но със сигурност ще е към 6 фунта", казва майсторът Хосе Куето Кастелар.

58-годишният Хосе Кастелар е прекарал във фабриката 42 години от своя живот. Трикилограмовата пура се равнява на 800 нормални пури, а цената й би трябвало да бъде 11 хиляди долара. Пурата със сигурност ще остане във фабриката, тъй като надали ще се намери доброволец да я изпуши. Куето заявява, че е готов да направи и 18-метрова пура, но проблемът му е, че няма къде да бъде изложена.